Doprava zdarma při nákupu nad 1290 Kč

Povídání o medu

Lidskou řečí.

Manukový med a jeho vlastnosti

Manukový med a jeho vlastnosti

Manukový med je jednodruhový květový med, který včely medonosné produkují z nektaru květů manuky. Pro manukový med je typická výrazná zemitá chuť, aromatická vůně a karamelové zabarvení. Ve srovnání s jinými květovými medy má manukový med podstatně hustší konzistenci. 


Proč med krystalizuje

Proč med krystalizuje

Krystalizace je přirozenou vlastností medu. Nejedná se o závadu a nedochází při ní ke snižování kvality produktu. Krystalizace medu je proces při kterém dochází k postupné změně skupenství. Rychlost procesu krystalizace se liší podle druhu medu a významný vliv má také teplota prostředí ve kterém je med uskladněn.


Druhy medu

Druhy medu

Včelí med můžeme charakterizovat jako hustou, sladkou a lepkavou tekutinu, kterou vytvářejí včely medonosné sklizní a zahušťováním nektrau nebo medovice. Rozlišujeme dva základní druhy medu, a to med květový, který je někdy nazýván také med nektarový, a med medovicový.