Jak správně skladovat med?
O včelím medu se mluví jako o potravině s téměř neomezenou trvanlivostí. Tato vzácná vlastnost medu je však podmíněna správným skladováním a manipulací. Přinášíme vám několik užitečných tipů díky kterým váš med neztratí své vlastnosti ani po několika letech.
Med doporučujeme skladovat v uzavřených nádobách umístěných v prostorách se stabilní teplotou pohybující se v rozmezí od 15 do 20 stupňů. Zároveň platí, že med by neměl být vystaven dlouhodobému působení světla. Za ideální místo pro uskladnění medu proto můžeme považovat tmavou a suchou spíž na potraviny. Důležité je také to, aby byly sklenice s medem vždy pořádně uzavřeny. V případě, že by tomu tak nebylo, med nasaje vlhkost z okolí, což může mít za následek zkvašení medu a jeho znehodnocení.
Jak med nabírat? Základním pravidlem je použít čistou lžičku, případně speciální dřevěnou naběračku na med. Ať použijete pro nabírání medu cokoli, dbejte na to, aby nebyl tento předmět znečištěný nebo vlhký. Při manipulaci s medem si dávejte pozor, aby se do něj nedostala voda, nečistoty nebo jakékoli jiné látky.