Co dělat se zkrystalizovaným medem?
Krystalizace medu je proces při kterém dochází k postupné změně skupenství - med přestává být tekutý a začíná tuhnout. Jedná se o přirozený proces, který žádným způsobem neovlivňuje kvalitu medu a jeho vlastnosti. Rychlost tuhnutí se odvíjí od druhu medu a také od teploty prostředí ve kterém je med uskladněn. V případě květového medu může ke krystalizaci dojít již po několika týdnech od vytočení. Pro více informací si vám dovolujeme doporučit náš článek Proč med krystalizuje.
Co dělat, když máte doma zkrystalizovaný med? Způsobů jak vrátit medu jeho tekuté skupenství je hned několik. Za nejlepší a pro med nejšetrnější řešení považujeme takzvanou vodní lázeň. Jak na to? Sklenici s medem postavíte do hrnce a kolem ní nalijete dostatečné množství vody, kterou následně zahříváte na teplotu 40 až 45 stupňů. Nezapomeňte na to, že pod sklenici je nutné dát přeloženou utěrku nebo jinou podložku, která zabrání přímému kontaktu sklenice se dnem hrnce. Po dosažení uvedené teploty vypnete sporák a vodu necháte mírně vychladnout. Celý postup opakujete tak dlouho, dokud nebude med ve sklenici tekutý.