Proč med krystalizuje
Krystalizace medu
Úvodem článku bychom rádi upozornili na to, že krystalizace je přirozenou vlastností medu. Nejedná se o závadu a nedochází při ní ke snižování kvality produktu. Krystalizace medu je proces při kterém dochází k postupné změně skupenství - med přestává být tekutý a začíná tuhnout. Rychlost procesu krystalizace se liší podle druhu medu a významný vliv má také teplota prostředí ve kterém je med uskladněn.
Krystalizace a druhy medu
Obecně platí, že květový med krystalizuje rychleji než med medovicový, protože obsahuje větší množství glukózy. K tuhnutí tak může v případě květinových medů dojít již po několika týdnech od vytočení. Určitou výjimku z řady květových medů tvoří med akátový, který tuhne velmi pomalu. Pomalou krystalizaci lze pozorovat i v případě medovicového medu, který obsahuje ve srovnání s medem květovým větší množství fruktózy. Zde dochází k tuhnutí zpravidla až po několika měsících od vytočení medu.
Co nám (ne)tuhnutí medu napovídá?
Nelze opomenout to, že krystalizace je také velmi cenným indikátorem toho, že váš med disponuje vlastnostmi a kvalitami, které lze od tohoto produktu očekávat. Bez ohledu na to jaký druh medu doma máte, tuhnutí byste v případě správného skladování měli pozorovat nejpozději do jednoho roku. Pokud tomu tak není, je pravděpodobné, že zrání medu bylo nepřirozeně narušeno, čímž mohla utrpět jeho kvalita. Za takové narušení můžeme považovat například vystavení medu příliš vysokým teplotám, co má za následek zničení celého spektra prospěšných látek.