Doprava zdarma při nákupu nad 1290 Kč

Druhy medu

Včelí med

Včelí med můžeme charakterizovat jako hustou, sladkou a lepkavou tekutinu, kterou vytvářejí včely medonosné sklizní a zahušťováním nektrau nebo medovice. Nektar je sladká šťáva vylučovaná květinami rostlin jako produkt fotosyntézy. Medovice je sladká šťáva vylučovaná jako nevyužitý produkt metabolismu některých specifických druhů hmyzu.

Definici medu můžete najít také v dokumentu Codex Alimentarius, který vypracovala Potravinová a zemědělská organizace OSN. Standardy pro med jako potravinářský produkt, které byly přijaty v roce 1981 a aktualizovány v roce 2001 uvádějí, že med je přírodní sladká substance produkovaná včelami medonosnými z nektaru rostlin, ze sekretů živých částí rostlin nebo z výměšků hmyzu sajícího šťávu živých částí rostlin. Včely tyto látky sbírají a přeměňují slučováním se svými vlastními specifickými substancemi. Následně je uchovávají, dehydrují, skladují a nechávají zrát v medových plástvích. Podle citované příručky rozlišujeme dva základní druhy medu, a to med květový, který je někdy nazýván také med nektarový, a med medovicový.

Květový med

Květový med, někdy nazývaný také nektarový, je druh medu, který vzniká zpracováním nektaru rostlin včelami medonosnými. Pro tento druh medu je charakteristická jemná sladká chuť, světlejší barva a výraznější aroma. Květový med je vhodný například ke slazení čaje, kávy nebo k namazání na pečivo, případně k použití při přípravě oblíbených receptů. Květové medy se vyznačují vyšším obsahem glukózy a fruktózy a jsou lépe stravitelné, neboť díky svému složení méně zatěžují trávicí systém. Ve srovnání s medovicovým medem disponují vyšším obsahem bílkovín. Mezi nejběžnější jednodruhové květové medy dostupné na českém trhu patří medy akátové, slunečnicové nebo lipové.

Medovicový med

Medovicový med, někdy nesprávně označovaný jako med lesní, vzniká z medovice – sladké směsi bohaté na jednoduché cukry, kterou produkují specifické druhy hmyzu (mšice). Nejčastěji pochází z medovice smrků, borovic, jedlí nebo javorů, dubů a lip. Medovicový med je vzácnější pro vyšší obsah minerálních látek, zejména železa. Pro medovicové medy je příznačné méně výrazné aroma, ale zato výraznější chuť. V porovnání s květovými medy mají medovicové medy tmavší barvu a až na několik výjimek zůstávají dlouho tekuté (proces krystalizace je pomalejší). Medovicový med je vhodný doplněk stravy při léčení chudokrevnosti nebo ochocení dýchacích cest.